TEEUWEN

 

Home - GenealogieŽn - Stamreeksen - Kwartierstaten
Een van de geslachten Teeuwen in Nederland stamt af van twee broers uit de Duitse grensplaats Straelen (uitspr. Stralen). Beiden waren smid; de een (Joannes Nicolaas Casparus = Nicolaus  = Klaas) vond werk bij de Pieterskerk in Leiden, de ander (Frederik Joseph) was als hoefsmid in dienst van het Staatse leger en trok mee langs verschillende legerplaatsen.
Hun oudere broer (Winand) bleef in Duitsland als hoefsmid in het dorpje Oedt. Ook nu nog komt deze familie voor in Straelen, Geldern en Niederkruchten en dorpjes in die omgeving.


Enkele jaren eerder had hun achterneef Hendrik Teeuwen zich in Venlo gevestigd. Deze tak verspreidde zich naar Roermond, Eindhoven, Brunssum, Heerlen en Arcen en zelfs naar Groningen..

Hun afstammelingen zijn onderdeel van de genealogie Teeuwen. De familienaam is waarschijnlijk afkomstig van de boerenhoeve de Tewenhof (Holt 7 te Straelen).

De familienaam komt achtereenvolgens (en door elkaar) voor geschreven als TEWEN, TEUWEN, THEUWEN, THEEUWEN en TEEUWEN.

Drie zoons van Nicolaus Teeuwen kregen officieel verschilende achternamen bij de burgerlijke stand: TEEVEN, TEEUWEN en TEUWEN.

Een zoon van Nicolaus (Johann Henrich TEEVEN) en een dochter van Frederik Joseph (Isabella Rosina TEEUWEN) huwden met elkaar.


      Stadwapen Straelen